Nordlysbyen Alta lever opp til sitt rykte med høy treffprosent, og det lille selskapet GLØD tar gjestene med dit nordlyset er. I alle fall dit det er størst sjansen for å se det; utover langs fjordene, vestover mot Øksfjordjøkelen eller aller helst opp på Finnmarksvidda.
Veien blir til mens du går, heter det. Det er i alle fall sant for Trygve Nygård i det lille opplevelsesfirmaet GLØD i Alta. Gjester på jakt etter nordlys vet ikke hvor ferden går når de starter. Vindretning og værmelding avgjør om det blir nordlys, og gjestene er med på avgjørelsen. Da får de eierskap til avgjørelsen, og har større forståelse om det blir bomtur. Og så blir opplevelsen desto større når nordlyset slår til.
Klimaet i Alta egner seg for nordlysjakt
Alta nyter et godt, tørt og stabilt klima med mange klarværsnetter. Årsmiddelnedbøren ligger på steppeaktige 410 millimeter. Ikke rart Kristian Birkeland (han på den gamle 200-kroneseddelen) valgte Alta da han startet den moderne nordlysforskningen fra Haldetoppen i Alta i 1899. Det handler nemlig om klar himmel, over skyene er det nemlig nordlys praktisk talt hver eneste kveld i Nord-Norge.
I dårlig vær går turen opp på Finnmarksvidda
Oftest ser vi nordlyset langt inne på Finnmarksvidda. Styggeværet stopper ofte omtrent i Alta, og så er det klarvær lenger inn. Når landvinden står på, er det imidlertid best langs kysten. Da kjører vi utover langs Altafjorden eller mot Øksfjord. Vi hadde en treffprosent sist vinter på 83%, mens vi traff på 70% vinteren før. Vi er kanskje blitt litt flinkere å lete, men samtidig blir det mer nordlys fram mot toppen i 2013, sier Trygve.
Nordlyset er aldri garantert
Vi er veldig klare overfor gjestene at det ikke er sikkert at det blir nordlys. En gang hadde jeg en gjeng med dansker som absolutt ville se nordlyset, og meteorologen i Tromsø meldte at det var en liten mulighet i Hammerfest. Så kjørte vi 13-14 mil til Hammerfest, så éi stjerne og ikke noe nordlys, og så kjørte vi hjem igjen. Da var ikke stemningen så kjempehøy, så da gjelder det å heve stemninga med litt kaffe, kjeks og kanskje tørka reinhjerte. Det har også hendt at nordlyset titta fram etter at turen egentlig var avsluttet ved midnatt, og da kjørte vi til hotellet og hentet dem igjen, ler Trygve.
Aurora dukket opp da Trygve trengte henne som mest
En annen gang hadde jeg en gjeng med pengeinnkrevere. Alle var over 190, løftet 250 kilo i benkpress og hadde svære tatoveringer. Da vi kom inn på vidda, ble det flott nordlys, og jeg var kjempelettet! Jeg har ofte opplevd at folk bestiller ny tur, både når de ser nordlyset og når de ikke ser det, sier Trygve. Når de har sett det, vil de ha mer, og de vil fotografere det fra nye vinkler.
Man må være godt kledd for nordlysjakt i Finnmark
Midtvinters oppe på vidda lyser det ofte knallharde -25 på dashbordet, og det fremkaller reaksjoner hos gjestene. Det er imidlertid ikke noe problem, de er godt kledd, og Trygve skjøter på med litt varmedresser og sokker til dem som mangler klær. Kaffe og te hjelper også, og så går man bare inn og varmer seg. På vidda er det også en tørr kulde som oppleves mindre kald.
Du trenger et kamera med manuelle innstillinger
Trygve er en erfaren fotograf, og har tatt mange bilder. Han kan derfor gi god hjelp til innstilling av kamera. Jeg anbefaler å bruke et speilreflekskamera med manuelle innstillinger, kompaktkamera har ikke de samme mulighetene, sier Trygve. Trygve tar også bilder med eget kamera, og det går også an å kjøpe et bilde for en god pris hos ham. ”De blir lagt ut på Facebook med en gang” ler han. Opplevelsen blir likevel større om man tar bildene selv, og etter en sånn tur er man blitt ekspert på fotografering om natten. a
Se nordlyset i Alta med Glød!
Bli glød på jakt etter nordlyset i de nydelige områdene rundt Alta