Under Longyearbreen skjuler det seg en verden av store saler og trange passasjer, av glitrende snøkrystaller og istapper, alt i lune -3 graders temperatur mens den arktiske vinteren herjer på utsiden.
Om vinteren kan du bli med på tur inn i grottene og hulrommene i Longyearbreen, som ligger i gangavstand fra Longyearbyen. Dette er en av få steder i verden hvor det er mulig å komme inn i og under en bre. Denne enestående opplevelsen er tilgjengelig for de fleste.
Et lite hull leder ned under isen
Inngangen til hula er trang, så trang at man må ta av seg ryggsekken, sette seg på baken og kontrollert skli 3-4 meter nedover i hula. Da dumper man ned i et ganske stort rom hvor gruppa samles før man går videre inn.
Snøkrystaller og istapper glitrer i hodelykta
Taket inne i grottene er dekket av kniplingsaktige snøkrystaller. Ved nærmere øyesyn er de formet som bittesmå, omvendte grantrær som glitrer i hodelyktene. Langs veggene henger stivfrosne istapper. Grottegolvet består av blankskurt berg, av grus eller av glatt stålis. Det finnes ikke en rett vinkel, over alt luter og buer det seg.
Følg smeltevannskanalene innover
Gruppa går innover fra den ytterste salen gjennom trange korridorer, man dukker seg når taket kryper nedover, man luter kroppen til siden når selve hulrommet skrår og man tar seg opp og ned med tau på nivåforskjeller opptil et par meter. Det er uvant, men aldri ubehagelig eller fysisk svært tungt. Her inne finnes også store rom med høyt under taket hvor røyken fra pusten vår får fritt spillerom.
Grottene er nye hver vinter
I den korte arktiske sommeren begynner isen å smelte. Smeltevannet, blandet med sand og grus som breen har dratt med seg, graver kanaler mellom isen og berget under. Om sommeren beveger isen seg sakte nedover, vannet strømmer gjennom grottene, grottetak kan kollapse og nye veier graves ut. Da er det ikke trygt å være der. Når vinterkulda holder Longyearbyen i et jerngrep, blir breen gjennomfrossen og nesten statisk, og det er trygt å gå inn. Gamle huler kollapser og nye kommer til, så man vandrer i nye grottelandskaper hvert år.
En tur du knapt finner maken til i verden
Planlegger du å besøke Svalbard på vinteren så er turen under isbreen en aktivitet du bør planlegge for. Trykk her for å gå videre til booking av tur.