Tromsø Museum tar deg med på nordlysguiding, hvor du både får opplevd og forklart nordlyset. Er du med her, stiller du med de beste forutsetningene når “ho Aurora” inviterer til dans.
Blir det ikke nordlys?
«Nei, bli’kje nordlys i dag – d’è’kje kaillt nok». Skråsikre tromsøværinger sier ofte sånt noe visvas til turister over kaffekoppen på kafé. Nordlyset – eller Aurora Polaris, om du vil – har nemlig ingenting med temperaturen å gjøre, det hele foregår i høyere sfærer. På Tromsø Museum får gjestene full forklaring på fenomenet før de drar på nordlysjakt.
En dans på lette føtter i grønt
Nordlyset antar mange ulike former; tre buer, en florlett gardin som blafrer, en g-nøkkel, en elegant svanehals – alt i blekgrønt, gulgrønt, mint eller akvamarin, ofte med et rosaskjær i kanten. Innimellom eksploderer himmelen i en korona, strålene skyter ut i alle retninger – i rosa, lilla, grønt og hvitt. Fargepaletten er nesten åttitalls, med lette, svevende og elegante former mot svart stein, is og snø, nok til å gjøre oss målløse.
Nordlysforskningen
Er det en bru fra jorda til gudeheimen, slik vikingene trodde? Et varsel om pest, krig og ulykker? Eller den litt mer reflekterte forklaringen i «Kongespeilet» fra 1250, nemlig at isen i nord dro så mye makt til seg at nordlyset strålte av det?
Den norske forskeren Kristian Birkeland, kjent fra de gamle 200-lappene, fant imidlertid forklaringen. Ladde partikler fra sola treffer de ytterste lagene i atmosfæren. Observatoriet han grunnla på Haldetoppen ved Alta i 1899 avslørte nordlysets hemmeligheter, både høyden, hvordan det oppstår og stoffene som inngår i prosessen ble klarlagt.
Nordlysmaskin
Kristian Birkeland utviklet en modell for å produsere nordlys i laboratoriet. Han brukte en glassboks og plasserte en terrella i glassboksen,som en liten modell av jorda. Inne i modellen lå en magnet, slik at mini-jordkloden fikk et magnetfelt rundt seg.
Boksen ble deretter pumpet nesten tom for luft, før Birkeland sendte elektrisk strøm gjennom den. Da oppsto det et lilla nordlys rundt polene. En moderne utgave av Birkelands glassboks er utstilt på Tromsø Museum, hvor du kan skape ditt eget nordlys.
Bli med på omvisning
Tromsø Museum har en utstilling om nordlyset, som viser både hvordan nordlyset oppstår, gir en gjennomgang av nordlysforskningens historie og tar for seg sagn og legender knyttet til nordlyset.