Lavkarittet er et tøft sykkelritt over fjellet mellom to daler på 68 kilometer. Vi tok imidlertid Lavkaløypa som en tur, og opplevde vakre landskaper og storslått, uberørt natur.
Lavkaløypa er en 68 km lang terrengsykkelløype som følger traseen for Lavkarittet, en av Nord-Norges ledende terrengsykkelløp andre helga i august. Turen går fra Hatteng, kommunesenteret i Storfjord, oppover Kitdalen til toppen som ligger på omtrent 800 meter, før man kjører ned i Skibotndalen og ender opp på tettstedet Skibotn.
Oppoverbakkene brenner i lårene
Den første delen av løypa går i dalbunnen oppover Kitdalen. Her ligger gårdene og slåttemarkene som en grønn idyll under mektige fjell og skulpturelle topper. Etter noen kilometer kommer imidlertid oppoverbakkene. På ganske få kilometer stiger man flere hundre meter, og en gammel anleggsvei som holder på å gro igjen slynger seg i serpentiner oppover. Underlaget varierer mellom hardstampet jord, sølepytter og kvasse steiner, og det blir mer stein jo lenger opp man kommer. Snart viker tett løvskog for åpen fjellvegetasjon, og utsikten nedover Kitdalen og oppover mot toppene inne i fjellet er imponerende.
Oppe på fjellet får vi fart
Endelig triller man sykkelen opp til toppen. Utsikten er vid over stille, blå fjellvann, snøflekker og spisse fjelltopper som kranser en relativt flat, åpen fjelldal. Plutselig får sykkelen fart, og vi suser nedover bakkene på grusveier, og like fort må man gire om og ta en oppoverbakke. Retningen er imidlertid gitt, vi er på vei nedover. Platåer med fjellvann veksler med bratte bakker, og etter en stund tetner vegetasjonen, og man er nede i fjellskogen. Kilometerne går raskt unna.
Vi suste nedover Skibotndalen
Plutselig er vi nede ved Europaveien, og får 8 raske kilometer på en bred veiskulder. Trafikken er liten og veien er god. En veiviser viser imidlertid inn i en duftende furuskog, og de siste 12 kilometrene triller vi gjennom skogen på smale stier og kjerreveier. Noen steder går det nedi og opp av dumper, over trerøtter og på tykke lag av brune furunåler. Et par skikkelige oppoverbakker hører med her også, før vi kan stoppe og se ut over Skibotn, Lyngenfjorden og Lyngsalpene fra en avsats rett over bebyggelsen.
Løypa er tøff, men ikke teknisk vanskelig
Lavkaløypa er ei tøff løype. 68 kilometer og det høyeste punkt på 800 meter kjennes godt i bein, bakende og rygg etterpå. Imidlertid er ikke løypa veldig utfordrende teknisk. Nedoverkjøringene går i all hovedsak på grusveier, og er dermed egnet også for uerfarne. De bratte oppoverbakkene i begynnelsen brenner god i lårene, men hva gjør du når du ikke klarer mer? Du hopper av sykkelen og leier den. Altså er Lavkaløypa for føre mennesker i alminnelig god form, ikke bare for terrengsykkeleksperter. Tenker man på Lavkaløypa som en heldagstur, legger inn flere matpauser og tar det rolig, vil man ha en hyggelig dag ute i storslått natur. www.nordnorge.com tok turen uten noe særlig sykkelerfaring, og gjennomførte i fin stil, om enn langt fra til rekordtider.
Ikke dra ut i villmarka helt uten utstyr
Lavkaløypa er godt merket, men den går gjennom ubebodd natur. Du må derfor være forberedt på det meste.
- Ta med nok mat. Du blir utmattet, og trenger påfyll.
- Terrengsykkel med demping foran eller både foran og bak er en forutsetning.
- Sørg for tilstrekkelig med klær i sekken. Du blir svett oppover, og da kan det være kjølig over fjellvidda.
- Skaff et kart over området fra Visit Lyngenfjord, turistinformasjonen.
- Har du ikke egen sykkel, leies de ut på Tromsø Outdoor i Tromsø.
Lavkarittet er sensommerens styrkeprøve
En av Nord-Norges mest populære terrengsykkelritt er Lavkarittet, som finner sted andre helga i august. Dette rittet samler terrengsykkelentusiaster fra hele Nord-Norge, og får også enkelte internasjonale deltakere. Den typiske lavkarytteren er en voksen mann som trener allsidig, og som tar rittet som sommeren styrkeprøve. Stadig flere yngre, kvinner og spreke eldre deltar imidlertid.
Er Lavkaløypa noe for deg?
Visit Lyngenfjord informerer meget godt om sykkel rundt hele Lyngenfjorden og Nord-Troms
Tromsø Outdoor i Tromsø er den beste adressen
Nok mat og klær i sekken er det viktigste. Turen tar hele dagen. Selv om indre deler av Lyngenfjorden har svært stabilt vær, må du være forberedt på alt.