Ett eller annet sted i det ville, forrevne landskapet rundt Narvik er det klarvær og gode nordlyssjanser. Bli med på nordlysjakt i Narvik-området. Dagen brukes til utforskning i et vakkert landskap med en dramatisk historie.
Mange mikroklimaer omgir Narvik
Topografien rundt Narvik er litt halvgal. Rett opp fra Ofotfjorden reiser fjellene seg opptil 1800 meter, og danner noen av vårt lands villeste og mest forrevne landskaper. Ikke bare er dette uendelig vakkert, det er også bra for nordlysjakt. Narviks nordlysjegere studere nemlig vindretningen og finner ut hvor sjansen for klar himmel er størst. Står snøbygene inn fra nordvest, kan det være klart i Skjomen. Blåser sønnavinden skyer inn over byen, kan det være fint nord for Gratangsfjellet. Når mildværet fra sørvest får det til å dryppe fra takene, er kanskje Sverige løsningen. Kald sno fra øst gjør at man kan stå på stranda rett utenfor byen og se nordlyset over tindene på andre siden av fjorden.
Vintersportsbyen i nord er Narvik
Narvikfjellet er Nord-Skandinavias høyeste skianlegg, og går fra 1000 meter og helt ned til bysentrum ved Ofotfjorden. Løypene varierer fra det høyst familievennlige til den svarteste utfordringen, og mange velger å kombinere Narvikfjellet med en tur til Riksgränsen noen hundre meter inn i Sverige en times tid østover. De virkelige tøffingene velger imidlertid alpine ski touring, frikjøring, i de ville fjellene over hele regionen.
I Narvik gikk Hitler på sitt første nederlag
Narvik er en liten by med et stort navn. I april-mai 1940 sto 2. verdenskrigs første store slag i Narvik, hvor Hitler led sitt første nederlag. Soldater fra Tyskland, Østerrike, Storbritannia, Frankrike og Polen deltok i slaget. I 2016 åpner det nye krigminnemuseet i Narvik som forteller den dramatiske historien. I sentrum av Narvik er det også en stein fra Hiroshima, en gave fra en krigsødelagt by til en annen.
Rompostei og skybar; hygg deg i Narviks kompakte sentrum
Dagens Narvik er er livlig liten by med et kompakt bysentrum. Narviklivet har sitt sentrum langs Kongens Gate, populært kalt «Gate 1» og på Torget. Blant stoppestedene anbefaler vi den fargerike fiskehallen og Myklevold bakeri som serverer rompostei, en deilig liten kakefristelse med marsipan og romkrem. Nattelivet spenner fra det høyst folkelige «Narvikguten» til de elegante skybarene, som også egner seg til nordlystitting.
Ofotbanen er en av Norges vakreste togreiser
Narvik stasjon er den nordligste jernbanestasjonen i Vest-Europa, og den korte banestrekningen opp til svenskegrensa er Norges mest lønnsomme på grunn av all malmen som fraktes ut fra gruvene i Kiruna i Sverige. Kanskje det også er Norges vakreste strekning også, for den lille timen opp til grensa er fylt med kvasse fjell, fjorder og nedsnødde vinterlandskaper.
Reis nordover til ulven i Bardu
Bardu, en god time nord for Narvik, ligger ved inngangen til villmarka. Den store innsjøen Altevatn fryser grundig til om vinteren, og da kan man kjøre snøskuter på isen langt innover mot svenskegrensa og den avsides Rohkunborri nasjonalpark. Mindre krevende er det å besøke Polar Park, hvor man kan ta på seg brodder og vandre rundt mellom nordskandinaviske dyr som elg, rein, gaupe og jerv. Mest spesiell er dog ulveflokkene, og man kan både overnatte i et hus inne i en ulveinnhegning og bli med på guidede turer inn i innhegningene for å sosialisere med ulvene ved å utveksle tungekyss.
Rundt Narvik venter storslagen natur
Tysfjord, en av Norges dypeste fjorder, har et rikt dyreliv av havørn og spekkhogger. Her kan du bli med på natursafari under Norges nasjonalfjell, den amboltformede, 1392 meter høye Stetinden. Arran er et lulesamisk kultursentrum med en utstilling om denne spesielle samiske folkegruppa. Mellomriksveien til Sverige går gjennom høyfjellslandskap hvor det er flotte skimuligheter. På båtmuseet i Gratangen lærer du om nordlandsbåten og bygging av trebåter.